20 lip 2014

Farsz z żółtego sera i ziemniaków

Ostatnio naszła mnie wielka chęć na pierogi, tak w te upały... dzielnie stanęłam w kuchni uzbrojona w składniki i przyrządy do robienia pierogów.
Tym razem postanowiłam zrobić pierogi z farszem innym niż na ruskie, a mianowicie zrobiłam farsz z ziemniaków i żółtego sera...



Pierogi z tym farszem wyśmienicie smakują okraszone skwarkami i boczkiem, a także polane bułeczką tartą, a jako uzupełnienie dania polecam wyrazistą w smaku surówkę, u mnie pomidory malinowe i cebulka....
Składniki:
  • 2 szklanki przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego (wyrazistego/ ostrego w smaku)
  • duża cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżkę kwaśnej śmietany
  • spora szczypta majeranku


Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na szklisto, i gorącą wraz z tłuszczem przelałam na ziemniaki i roztarłam na jednolitą masę, gładką masę, dodałam ser żółty, 1 łyżkę śmietany i  przyprawy, całość dokładnie wyrobiłam.


4 komentarze:

  1. Jaki ciekawy farsz, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. szkoda, że już nie mam... właśnie małż ostatnie pierożki odsmażone skończył jeść...

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...