27 paź 2014

Podwójnie dyniowe naleśniki z syropem karmelowym

Dyni ciąg dalszy gości na mym blogu... dziś chciałabym Wam zaprezentować naleśniki do których użyłam puree dyniowego...
Efekt, zadowalający wybredne podniebienia moich dzieci oraz Pana Małża...


Naleśniki z poniższego przepisu są idealne, czyli takie jak lubię, cienkie ciasto, i bardzo delikatne...
Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek puree dyniowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego*

Wykonanie:
  • przesianą mąkę, połączyłam z solą, cukrem waniliowym (opcjonalnie można dodać lub pominąć)* oraz 10 łyżkami mleka. Wszystko razem zamieszałam mieszadłem ręcznym, i dodałam pozostałą część mleka w której rozmieszałam puree dyniowe.W ten sposób przygotowane ciast naleśnikowe odstawiałam na ok 40 minut pod przykryciem.
  • W czasie gdy ciast leżakowało, skłóciłam biały ser ze śmietaną i 3 łyżkami puree dyniowego oraz cukrem i szczyptą soli.
  • Naleśniki smażyłam na rozgrzanej patelni w odrobinie oleju.
  • Po upieczeniu, gotowy naleśnik posmarowałam białym serem z dynią. Naleśnik złożyłam w trójkąt, i przed podaniem polałam syropem karmelowym.



7 komentarzy:

  1. Pyszne jesienne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli smakują tak samo, jak wyglądają to z chęcią zjadłabym podwójną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, następnym razem zrobię więcej ;)

      Usuń
  3. Beatko piszę się na porcje- megaapetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naleśniki :) Zapraszam do siebie gdzie pokazuję mój sposób na dobry obiad :D Pozdrawiam Serdecznie w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...