22 lip 2011
Kalafior w sosie śmietanowo- serowym
Składniki:
1 duży kalafior
sól
cukier
1,5 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka sera startego na grubych oczkach
1/2 szklanki śietany
bułka tarta do posypania
wiórki do posypania potrawy
tłuszcz do posmarowania formy
Kalafior podzielić na niewielkie części, włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli, cukru i masła. Gotować tak, aby żeby kalafior się nie rozgotował.
Przygotować sos:
Rozpuścić masło na patelni i zasmażyć mąkę, rozprowadzić ją szklanką wywaru z kalafiora, delikatnie cały czas mieszając aby nie pojawiły się grudki. Zagotować całość i dodać większą część startego sera. smietanę i przyprawić solą i pieprzem. Ja do sosu dodaje jeszcze drobno pokrojony koperek.
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu rozłożyć kalafior odsączony z wody, zalać sosem, posypać resztą startego sera, bułką tartą i wiórkami masła, wstawić do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekać 15 min.
Podawać na ciepło.
ps.
zdjęcie nie jest mojego autorstwa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)