Jest to potrawa której wykonanie aż nazbyt dużo czasu nie zajmuje, a jest bardzo smaczna :)
Składniki:
- pieczarki, z dużymi kapeluszami.
- 2 jajka,
- ser żółty,
- cebula,
- natka pietruszki lub koperek, ewentualnie drobno pokrojona papryka czerwona (choć, te skąłdniki nie muszą być koniecznie),
- bułka tarta,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej do głębokiego smażenia.
Wykonanie:
trzony z pieczarek pokroić bardzo drobno.
Cebulę drobno pokrojoną podsmażyć i dodać do niej trzony pieczarek.
Rozbić jajko, dodać do niego przestudzone trzony wraz z cebulą, następnie dołożyć sterty na drobnych oczkach ser żółty (wg uznania), koperek, przyprawić solą i pieprzem- jeśli masa jest za rzadka dodać troszkę bułki tartej.
Uzyskaną masą wypełnić kapelusze pieczarek.
Tak przygotowany kapelusz obtoczyć w drugim jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na głębokim oleju.
Sposób podania:
U mnie w domu pieczarki takie jada się z cienko pokrojoną bagietką, posmarowaną masełkiem i z odrobiną keczupu. Można je jeść też same. Wszystko wedle upodobań.
Życzę smacznego:)
Akcja:
Składniki:
- pieczarki, z dużymi kapeluszami.
- 2 jajka,
- ser żółty,
- cebula,
- natka pietruszki lub koperek, ewentualnie drobno pokrojona papryka czerwona (choć, te skąłdniki nie muszą być koniecznie),
- bułka tarta,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej do głębokiego smażenia.
Wykonanie:
trzony z pieczarek pokroić bardzo drobno.
Cebulę drobno pokrojoną podsmażyć i dodać do niej trzony pieczarek.
Rozbić jajko, dodać do niego przestudzone trzony wraz z cebulą, następnie dołożyć sterty na drobnych oczkach ser żółty (wg uznania), koperek, przyprawić solą i pieprzem- jeśli masa jest za rzadka dodać troszkę bułki tartej.
Uzyskaną masą wypełnić kapelusze pieczarek.
Tak przygotowany kapelusz obtoczyć w drugim jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z obu stron na głębokim oleju.
Sposób podania:
U mnie w domu pieczarki takie jada się z cienko pokrojoną bagietką, posmarowaną masełkiem i z odrobiną keczupu. Można je jeść też same. Wszystko wedle upodobań.
Życzę smacznego:)
Akcja:
Ja do tego dodaję jeszcze czosnek, co zaostrza smak i nadaje je wyrazistość oraz ciut masła, dzięki czemu podczas smażenia masełko czosnkowe wsiąka w pieczarkę.
OdpowiedzUsuńNajlpesze do tego są te duże pieczarki, a podaje je czasem jako element obiadu do mięsa, albo same z dipem czosnkowo śmietanowym na kolację.
Podobnym nadzieniem można zrobić jajka faszerowane, wtedy mieszamy składniki z jajkiem na dwardo, wcześniej wyłuskanym z przekrojonych ugotowanych jajek (przekrajamy na dwie połowy wzdłuż jajka. Dodaję też szczypiorek i smażę na złoty kolor farszem do dołu. Rewelacja i na ciepło i na zimno, jako przystawki lub przekąski kolacyjne.
tak, ja również podobnym nadzieniem faszeruję jajka...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam