Dziś zaserwowałam moim bliskim na śniadanie bułeczki, lekko ciepłe i chrupiące.
Ich przygotowanie nie zajęło zbyt dużo czasu,gdyż bułeczki przygotowałam wczoraj wieczorem, a dziś rano je tylko upiekłam.
Satysfakcję sprawiły mi wesołe miny moich dzieci i męża, a tym samym wynagrodziły mi te chwile, które spędziłam przy wyrabianiu ciasta- jedyna rzecz, której nie specjalnie lubię w kuchni :(
Przepis na te bułeczki znalazłam tutaj
Składniki:
2 szklanki ciepłej wody
50 g drożdży
5-6 szklanek mąki
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w dwóch szklankach ciepłej wody ( nie może być ona gorąca, a następnie dodać dwie szklanki mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciast będzie już wyrośnięte należy dodać resztę składników, olej na samym końcu. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, należy odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ok. 30 min.
Gdy ciast będzie już wyrośnięte, należy podzielić na 12 części. Z każdej częsci uformować małą kulkę. ciast wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć ściereczką i wstawić na 12 h do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki i upiec.
Ja bułeczki te wstawiłam do nagrzanego piekarnika, i piekłam je przez 20-25 minut, na termoobiegu w temperaturze 200 C.
Bułki można piec natychmiast po zrobieniu, można je posypać na wierzchu mąką, sezamem, makiem, nasionami owsianym itp.
Ich przygotowanie nie zajęło zbyt dużo czasu,gdyż bułeczki przygotowałam wczoraj wieczorem, a dziś rano je tylko upiekłam.
Satysfakcję sprawiły mi wesołe miny moich dzieci i męża, a tym samym wynagrodziły mi te chwile, które spędziłam przy wyrabianiu ciasta- jedyna rzecz, której nie specjalnie lubię w kuchni :(
Przepis na te bułeczki znalazłam tutaj
Składniki:
2 szklanki ciepłej wody
50 g drożdży
5-6 szklanek mąki
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w dwóch szklankach ciepłej wody ( nie może być ona gorąca, a następnie dodać dwie szklanki mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciast będzie już wyrośnięte należy dodać resztę składników, olej na samym końcu. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, należy odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- ok. 30 min.
Gdy ciast będzie już wyrośnięte, należy podzielić na 12 części. Z każdej częsci uformować małą kulkę. ciast wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć ściereczką i wstawić na 12 h do lodówki.
Rano wyjąć z lodówki i upiec.
Ja bułeczki te wstawiłam do nagrzanego piekarnika, i piekłam je przez 20-25 minut, na termoobiegu w temperaturze 200 C.
Bułki można piec natychmiast po zrobieniu, można je posypać na wierzchu mąką, sezamem, makiem, nasionami owsianym itp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)