19 maj 2012

Ciasto drożdżowe sypane- z rabarbarem.

... ten sposób robienia ciasta drożdżowego polecam osobom, które nie lubią z różnych przyczyn wyrabiać go, i tym co drożdżowe nie zawsze wychodzi. Ja nazywam to ciasto, ciastem dla leniwych, ponieważ nakład na zrobienie jego, jest niewielki. Sprowadza się jedynie do, wsypania wszystkich składników w odpowiedniej kolejności do misy, odczekaniu odpowiedniego czasu "na przegryzanie się", a następnie wymieszaniu ich. 
                    

Składniki na ciasto:
- 100 g drożdży,
- 4 szklanki mąki,
- 1 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- szklanka cukru,
- opakowanie cukru waniliowego Dr. Oetker,
- 3/4 szklanki mleka,
- szczyptę soli.

Kruszonka:
- 1/2 kostka masła,
- 1 szklanka mąki, 
- 1/2 szklanka cukru.


Wykonanie:
Ważne aby pamiętać o kolejności dodawania składników!!!

Do miski dodajemy w kolejności: rozkruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy jajka, olej, mąkę, mleko, i sól. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na trzy godziny.
W tym czasie robimy kruszonkę: masło posiekać z pozostałymi składnikami, następnie wyrobić na gładko.schować do lodówki.

Gdy miną już te 3 godziny, masę w misce wyrabiamy na gładko ( praktycznie zero wysiłku :D) , przenosimy na blaszkę. Można od razu nałożyć owoce, ja wolę poczekać jakieś 10 minut od przełożenia ciasta z miski do blaszki. Położyć owoce i na nie kruszonkę.

Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni
          
Ciasto to można robić z różnymi owocami, ja dziś wykorzystałam do niego rabarbar.

... a teraz, pochwale się, zaimponowałam tym ciastem mojej Teściówce, która wg mnie jest mistrzem w robieniu ciasta drożdżowego, i rzekła: "ciasto pycha, chyba dasz mi przepis? ;)"  więc nie powiem po tych słowach moje ego wylazło z brzucha i się panoszy ;)

W niedługim czasie, będę robiła to samo ciasto drożdżowe sypane, z tym że okres jego "przegryzania się" sprowadza się do 15 minut. Jaki będzie efekt poinformuję Was na swoim blogu niebawem ;)

AKCJA: 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale coraz trudniej mi je wyrabiać, jeszcze dziś spróbuje sypanego :) z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam jak najbardziej do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...