8 maj 2012

Galareta drobiowa

... Moja propozycja galarety z kurczaka, którą lubią najbardziej moje dzieci. Jest ona wyrazista w smaku i łatwa w przygotowaniu... i idealnie nadaje się na przekąskę lub lekką kolację, a także na przyjęcie...

Składniki:
- 1 litr rosołu, 
- 2 udka, lub 1 udko i 2 piersi z kurczaka,
- 1 duża marchewka,
- Żelatyna Dr. Oetker

Ugotowanego kurczaka drobno pokroić, marchewkę tak samo i zmieszać z mięskiem w formie w której ma być podana galareta. Można do tego dodać groszek, kukurydzę i jajka ugotowane na twardo. Wówczas wszystkie składniki należy poukładać warstwowo.Następnie przygotowane składniki zalać rozrobioną żelatyną. W tej galarecie użyłam żelatyny Dr. Oetker'a z bulionem i przyprawami, dzięki czemu, smak galarety jest bardzo wyrazisty, ponieważ ja do zrobienie żelatyny użyłam rosołu. Jeśli ktoś woli delikatne smaki, to do zrobienia tej żelatyny wystarczy sama woda. Dla czego?- ponieważ ww żelatyna jest już z bulionem i przyprawami.
A to efekt końcowy:


4 komentarze:

  1. Wspaniała :)
    Strasznie dawno nie jadłam.
    Moja ukochana świętej pamięci babcia robiła rewelacyjną tak po staropolsku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam;) Uwielbiam Galarete, *

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...