Jest to prosty i prawie szybki przepis na domowe lody. Jego zaletą jest to, że nie trzeba mieć maszynki do lodów.
Jako, że ostatnio miałam w domu sporą ilość rabarbaru postanowiłam zrobić lody rabarbarowe, które na dzisiejszy dzień pasowały jak ulał. W smaku były, lekko kwaskowe- tak, zjedliśmy wszystko co przygotowałam. Liczyłam, że zostanie co nieco na jutro, ale cóż, dzieciom nie odmawia się w takim dniu jak dzisiaj, a i sobie też nie żałowałam ;)
Składniki:
- schłodzony mus rabarbarowy
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- ewentualnie cukier puder.
Dekoracja:
- sos o smaku malinowym Dr. Oetker,
- posypka cukrowa Dr. Oetker.
Wykonanie:
Schdzłodzony mus rabarbarowy mieszamy z również schłodzoną śmietaną. Gdy uznamy, że masa jest za mało słodka dodajemy cukru pudru do smaku. Masę tę, miksujemy przez kilka minut, i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie, masę wyciągamy z zamrażalnika, i ponownie miksujemy 2- 3 minuty. Czynność z mrożeniem i miksowaniem, powtarzamy, aż do chwili gdy nie będzie możliwe miksowanie. U mnie to było już prawie po 4 godzinach. Jeśli chcemy skosztować lodów, pojemnik z nimi należy wyjąć 15 minut wcześniej,wówczas łatwiej będzie można nałożyć lody.
Lody po nałożeniu do pucharków można jeść same lub udekorować.
Jako, że ostatnio miałam w domu sporą ilość rabarbaru postanowiłam zrobić lody rabarbarowe, które na dzisiejszy dzień pasowały jak ulał. W smaku były, lekko kwaskowe- tak, zjedliśmy wszystko co przygotowałam. Liczyłam, że zostanie co nieco na jutro, ale cóż, dzieciom nie odmawia się w takim dniu jak dzisiaj, a i sobie też nie żałowałam ;)
Składniki:
- schłodzony mus rabarbarowy
- 400 ml śmietany 30% lub 36%
- ewentualnie cukier puder.
Dekoracja:
- sos o smaku malinowym Dr. Oetker,
- posypka cukrowa Dr. Oetker.
Wykonanie:
Schdzłodzony mus rabarbarowy mieszamy z również schłodzoną śmietaną. Gdy uznamy, że masa jest za mało słodka dodajemy cukru pudru do smaku. Masę tę, miksujemy przez kilka minut, i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie, masę wyciągamy z zamrażalnika, i ponownie miksujemy 2- 3 minuty. Czynność z mrożeniem i miksowaniem, powtarzamy, aż do chwili gdy nie będzie możliwe miksowanie. U mnie to było już prawie po 4 godzinach. Jeśli chcemy skosztować lodów, pojemnik z nimi należy wyjąć 15 minut wcześniej,wówczas łatwiej będzie można nałożyć lody.
Lody po nałożeniu do pucharków można jeść same lub udekorować.
AKCJA:
ale pyszne połączenie
OdpowiedzUsuńAlez to musi smakowac!
OdpowiedzUsuńFajnie że natrafiłam na twojego bloga.^^
OdpowiedzUsuńDodaję się do obserwatorów i będę starała się regularnie tu zaglądać.:)
dzięki, będzie mi niezmiernie miło :)
Usuń