26 maj 2012

Mus z rabarbaru

W ten sposób przygotowany mus, można jeść samodzielnie np. z pałeczkami z błonnika firmy Granex, czy posmarować nim naleśniki, bądź wykorzystać do lodów czy ciasta.

Składniki:
-50 dkg rabarbaru,
- niecałą szklankę cukru pudru,
- cynamon do smaku,
- 2-3 łyżki syropu malinowego.

Wykonanie:
Wymyty i obrany rabarbar pokroić, i włożyć do garnka o grubym dnie. Dusimy go na małym ogniu ok. 45 minut. W trakcie duszenia dodać cukier puder ( gdy rabarbar jest bardzo kwaśny, to można użyć więcej cukru pudru), a następnie do smaku cynamon. Po jakichś 15-20 minutach, zlać do osobnego naczynia sok który wytworzył się podczas gotowania- jest to baza do zrobienia kompotu. Ponownie nastawiamy, rabarbar do duszenia, tym razem dodajemy syrop z malin, w dalszym ciągu dusimy. Po wymaganym czasie, rabarbar studzimy i miksujemy blenderem.Mus jest już gotowy.


Być może prezentowany na zdjęciu mus, nie ma ładnego różowawego koloru, ale smakuje wyśmienicie :)

AKCJA:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...