8 maj 2012

Muffiny z brzoskwiniami i serkiem ricotta

W związku z tym, że pogoda wczoraj nie sprzyjała, wycieczka mojej córci została odwołana i zostałam w domku razem z synkiem. Przyszła do nas moja Mamusia, bo miała pierwotnie pilnować Tusieńka. W związku  z tym, szybko do kawki zrobiłam muffiny z brzoskwiniami i serkiem ricotta



Składniki:
- 1/2 opakowania serka ricotta ( jeśli opakowanie ma 250 gram),
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 jajka,
- niepełna szklanka cukru,
- 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę brzoskwiń


Wykonanie:
Wszystkie składniki sypkie połączyć w jednej misce.
W drugiej zmieszać razem: cukier, serek, olej, jajka.
Następnie do miski z serkiem dodajemy składniki z mąką , i mieszamy krótko, aż składniki się połączą, następnie dodajemy brzoskwinie i jeszcze raz mieszamy.

Ciasta na muffiny, mieszamy tylko i wyłącznie widelcem lub łyżką, dzięki temu babeczki są  bardziej wilgotne.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto przekładamy do muffinek. Ja używam silikonowych foremek.
Piekę ok. 25-30 minut- do suchego patyczka.

Smacznego :)


AKCJA:

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, chętnie kiedyś wykorzystam, za pozwoleniem ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...