22 maj 2012

Zupa gulaszowa

Zazwyczaj zupę gulaszową robię tak:
- mięso gulaszowe,
- czerwona papryka w owocu,
- cebula,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- czosnek,
- ziemniaki,
- koncentrat pomidorowy,
- przyprawy: kminek, sól, pieprz i czerwona ostra papryka.


Mięsko kroję w kostkę, podsmażam na patelni, na złoto ze wszystkich stron, dodaję do niego cebulę pokrojoną drobno, a po chwili czosnek. To wszystko razem przesmażam chwilkę, uważając aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Zalewam to wodą, tak ok. 1,5 l. Wrzucam listek i ziele angielskie, odrobinę lubczyku. To wszystko dusimy  ok. 50 minut. W międzyczasie, dorzucam warzywa: pietruszkę w korzeniu, kawałek selera ( te warzywa wyciągam wraz z lubczykiem pod koniec gotowania) oraz startą na drobnej tarce marchewkę.Paprykę kroję w drobną kostkę i również dodaję do zupy. Zupę doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Po upływie kolejnych 50 minut dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy już ziemniaki zmiękną, dodaję pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego, który chwilę wcześniej przesmażam na patelni. Tak przygotowaną zupę doprawiam do smaku, i gotuję jeszcze ok.15-20 minut.


1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...