1 cze 2012

Tort marchewkowo- migdałowy

Jest to super wilgotny tort, który nie wymaga dodatkowego nasączania. Dzięki produktom użytym w jego przygotowywaniu, świetnie nadaje się dla dzieci. W związku z tym postanowiłam go wczoraj zrobić dla moich ukochanych dzieci, na ich dzisiejsze święto.
Dodam tylko, że pierwszy raz w życiu robiłam torta w stylu angielskim, ja jestem z jego wyglądu średnio zadowolona, ale dzieci bardzo, wczoraj aż piszczały jak go ozdabiałam. 



Składniki na ciasto:
- 50 dkg marchwi,
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny,
- 5 jaj,
- 3 spore łyżki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker,
- szczypta cynamonu,
- 7, 5 łyżki cukru,
- sok z połówki pomarańczy,
- starta skórka z połowy pomarańczy,
- 20 dkg mielonych migdałów,

Składniki na krem:
- 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) Dr. Oetker,
- 500 ml mleka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka mąki,
- 200 gr masła schłodzonego.

Dekoracja:
- 4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker,
- 100 gr glukozy (ja użyłam tej w proszku),
- 70 ml wody,
- 80 dkg cukru pudru,
- barwniki spożywcze.

Przepis na masę plastyczną zaczerpnęłam z bloga http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/01/masa-plastyczna.html

Wykonanie ciasta:
marchew umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić łyżeczką soku z cytryny. wymieszać i odcisnąć na sitku. Białka oddzielić od żółtek, i ubić z sokiem z cytryny, na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier niespełna 4 łyżki. Pianę ubijać tak długo, aż będzie gęsta i gładka. Natomiast żółtka utrzeć z kolejnymi 4 łyżkami cukru oraz 1 łyżką gorącej wody, na gęstą masę.
Ubitą pianę z białek dodawać porcjami do masy z żółtek. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem, wymieszać. Dodać skókę i sok z pomarańczy, utarte migdały i marchewkę, wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy do pieczenia i piec  przez 40 minut w temperaturze 170 stopni- ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Posmarować kremem, oraz powidłami.

Wykonanie kremu:
200 ml mleka wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, dodać do niego budyń, gotować ok 2 minut.
Po przestudzeniu dodać do budyniu masło i miksować na gładką masę.

Wykonanie masy plastycznej:
do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Następnie wsypać glukozę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać ok. 3 szklanek cukru pudru i  stopniowo dodawać do tego żelatynę i dobrze wyrobić. W trakcie wyrabiania podsypywać pozostałym cukrem pudrem, może zdarzyć się, żelatyna pochłonie więcej lub mniej  cukru pudru- u mnie pochłonęło mniej, niż jest podane w przepisie.
W ten spsób przygotowana masą zachowuje się jak plastelina ;)
Masę podzielić sobie na części w zależności od ilości barw jakie potrzebujemy, dodać barwnik i masę zagnieść ponownie, trzeba to robić dokładnie.
Nim masę rozwałkowałam stolnicę posmarowałam sobie olejem i wałek tak samo, dzięki temu nie musiałam już podsypywać stolnicy cukrem pudrem czy mąką.

3 komentarze:

  1. Kocham ciasta marchewkowe , a tort marchewkowo-migdałowy to dopiero musi byc bajka !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze koty za płoty! Może nie jesteś zadowolona do końca, ale najważniejsze, że dzieciom się podobało i na pewno nie widziały niedociągnięć na torcie. Każdy kolejny tort z masą cukrową będzie ładniejszy, bo nabierzesz wprawy. Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dziękuję ;)
      i mam nadzieje, że będzie tak jak mówisz :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...