8 lip 2012

Sok z czarnej porzeczki

Po przetworzeniu czerwonej porzeczki przyszedł czas na porzeczkę czarną. Z niej powstał sok, który przyda się w zimę, a to z racji tej, że posiada nieocenione wartości odżywcze.
Porzeczka czarna, to jedno  z najbogatszych źródeł witaminy C, rutyny- która nie zanika po przetworzeniu.


Oprócz tych witamin posiada w sobie duże ilości witaminy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, jodu i boru.
W związku z tym, że porzeczka czarna jest tak bogata w witaminy i makroelementy, warto pokusić się o przygotowanie paru słoiczków na zimę...

Moją małą spiżarenkę zasili soczek gotowany z czarnej porzeczki :) Wykonanie jego zajmuje ok. 20-25 minut, nie licząc oczywiście czyszczenia porzeczek. 


Do wykonania soku potrzeba:

  • 1 kg porzeczki czarnej,
  • 1 szklanki cukru,
  • 2 szklanek wody.
Porzeczkę oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy. W tym czasie zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy do syropu porzeczkę czarną. Całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gorący sok zlewamy przez sito do oczyszczonych i wygrzanych butelek lub słoików.  Następnie pasteryzujemy przez 15 minut.


Po soczku, zabrałam się za robienie konfitur z tejże porzeczki.

Przepis dodaję do AKCJI:

17 komentarzy:

  1. Z chęcią skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten przepis :) do tego stopnia że właśnie gotuje mi się druga tura. Martwię się tylko czy sok nie będzie za gęsty? Przy zlewaniu już się taki wydaje a co dopiero jak wystygnie..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój sok był gęsty po wystudzeniu, a tym samym nie osiągnął konsystencji galaretki.

      Usuń
  3. super przepis tylko cukru musi być minimum raz więcej do takiej ilości wody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukier, rzecz smaku... nam odpowiada ta ilość ;)

      Usuń
  4. Przepis wygląda super :) Rozumiem, że zlewa się tylko płyn, bez owoców?

    OdpowiedzUsuń
  5. chcialam zrobic soki a tu lipa nie mam słoików czy mozna je czymś innym zastąpic/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w butelki szklane..., ew. można wlać do plastikowej butelki i pozostawić w lodówce, ale jak długo postoją nie mam pojęcia.

      Usuń
  6. co zrobic potem z tych odcedzonych porzeczek ktore zostały??? jak odleje do słoikow sok, można z nich dżem zrobić, jeśli tak to jak??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja, z reguły odcedzone porzeczki stosuje do ciasta drożdżowego czy pleśniaka. Odcedzone owoce zamrażam, lub przecieram blenderem i jeśli są za mało słodkie dodaję cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru i nakładam do wyparzonych słoików.

      Usuń
  7. super prze[is i pomysł co zrobić z masą porzeczkową. Wykorzystałam go w zeszłym roku i tym roku też to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy trzeba taki sok pasteryzować jeszcze skoro gorący wlałam do butelek? Gdzieś przeczytalam, że sok i syropów nie trzeba pasteryzować....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie nie ma takiej konieczności, ale ja wolę zawsze jeszcze poddać butelki pasteryzacji.

      Usuń
  9. A dżem z pozostałych porzeczek też trzeba pasteryzować, jesli tak to jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj jest link do konfitury http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2012/07/konfitura-z-czarnej-porzeczki.html. Nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli chcesz to przez 15 minut można pasteryzować.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...