Po przetworzeniu czerwonej porzeczki przyszedł czas na porzeczkę czarną. Z niej powstał sok, który przyda się w zimę, a to z racji tej, że posiada nieocenione wartości odżywcze.
Porzeczka czarna, to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, rutyny- która nie zanika po przetworzeniu.
Oprócz tych witamin posiada w sobie duże ilości witaminy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, manganu, jodu i boru.
W związku z tym, że porzeczka czarna jest tak bogata w witaminy i makroelementy, warto pokusić się o przygotowanie paru słoiczków na zimę...
Moją małą spiżarenkę zasili soczek gotowany z czarnej porzeczki :) Wykonanie jego zajmuje ok. 20-25 minut, nie licząc oczywiście czyszczenia porzeczek.
Do wykonania soku potrzeba:
- 1 kg porzeczki czarnej,
- 1 szklanki cukru,
- 2 szklanek wody.
Porzeczkę oczyszczamy z szypułek, myjemy, osuszamy. W tym czasie zagotowujemy wodę i dodajemy do niej cukier. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy do syropu porzeczkę czarną. Całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gorący sok zlewamy przez sito do oczyszczonych i wygrzanych butelek lub słoików. Następnie pasteryzujemy przez 15 minut.
Po soczku, zabrałam się za robienie konfitur z tejże porzeczki.
Przepis dodaję do AKCJI:
Z chęcią skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten przepis :) do tego stopnia że właśnie gotuje mi się druga tura. Martwię się tylko czy sok nie będzie za gęsty? Przy zlewaniu już się taki wydaje a co dopiero jak wystygnie..?
OdpowiedzUsuńMój sok był gęsty po wystudzeniu, a tym samym nie osiągnął konsystencji galaretki.
Usuńsuper przepis tylko cukru musi być minimum raz więcej do takiej ilości wody
OdpowiedzUsuńcukier, rzecz smaku... nam odpowiada ta ilość ;)
UsuńPrzepis wygląda super :) Rozumiem, że zlewa się tylko płyn, bez owoców?
OdpowiedzUsuńTak, zlewa się sam płyn.
Usuńchcialam zrobic soki a tu lipa nie mam słoików czy mozna je czymś innym zastąpic/?
OdpowiedzUsuńw butelki szklane..., ew. można wlać do plastikowej butelki i pozostawić w lodówce, ale jak długo postoją nie mam pojęcia.
Usuńco zrobic potem z tych odcedzonych porzeczek ktore zostały??? jak odleje do słoikow sok, można z nich dżem zrobić, jeśli tak to jak??
OdpowiedzUsuńja, z reguły odcedzone porzeczki stosuje do ciasta drożdżowego czy pleśniaka. Odcedzone owoce zamrażam, lub przecieram blenderem i jeśli są za mało słodkie dodaję cukru, podgrzewam do rozpuszczenia cukru i nakładam do wyparzonych słoików.
Usuńsuper prze[is i pomysł co zrobić z masą porzeczkową. Wykorzystałam go w zeszłym roku i tym roku też to zrobię.
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńCzy trzeba taki sok pasteryzować jeszcze skoro gorący wlałam do butelek? Gdzieś przeczytalam, że sok i syropów nie trzeba pasteryzować....
OdpowiedzUsuńteoretycznie nie ma takiej konieczności, ale ja wolę zawsze jeszcze poddać butelki pasteryzacji.
UsuńA dżem z pozostałych porzeczek też trzeba pasteryzować, jesli tak to jak długo?
OdpowiedzUsuńtutaj jest link do konfitury http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2012/07/konfitura-z-czarnej-porzeczki.html. Nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji, ale jeśli chcesz to przez 15 minut można pasteryzować.
Usuń