Składniki:
- 1 kg oczyszczonych porzeczek czarnych,
- ok. 80 dag drobnego cukru,
- 1 szklanka wody.
Oczyszczone porzeczki włożyć do garnka, zalać wodą i pomalutku gotować, ok. 20 minut. Po tym czasie, do porzeczek dodać cukier i prużyć przez kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby porzeczki nie przywarły do dna.
W konfiturze ważnym jest, aby owoce były w całości, a ich barwa żeby była szklista.
Gdy już mamy uprażone porzeczki, gorące nakładamy do wygrzanych słoików i porządnie zakręcamy. Jeśli chcecie, można słoiczki jeszcze dodatkowo pasteryzować.
Przepis wędruje do AKCJI:
Krzaki porzeczek to tylko w babcinych ogródkach.W nowych domach nie ma na nich miejsca.A szkoda.
OdpowiedzUsuńnie zgodzę się z tymi tylko babcinymi ogrodami... do babć się nie zaliczam, a porzeczki posiadam ;)
UsuńPozdrawiam