8 lip 2012

Szybka konfitura z czarnej porzeczki

Po zrobieniu soku z czarnej porzeczki przyszedł czas, na konfiturę...


Składniki:
  • 1 kg oczyszczonych porzeczek czarnych,
  • ok. 80 dag drobnego cukru,
  • 1 szklanka wody.
Wykonanie:
Oczyszczone porzeczki włożyć do garnka, zalać wodą i pomalutku gotować, ok. 20 minut. Po tym czasie, do porzeczek dodać cukier i prużyć przez kolejne 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, aby porzeczki nie przywarły do dna.
W konfiturze ważnym jest, aby owoce były w całości, a ich barwa żeby była szklista.
Gdy już mamy uprażone porzeczki,  gorące nakładamy do wygrzanych słoików i porządnie zakręcamy. Jeśli chcecie, można słoiczki jeszcze dodatkowo pasteryzować.

Przepis wędruje do AKCJI:


2 komentarze:

  1. Krzaki porzeczek to tylko w babcinych ogródkach.W nowych domach nie ma na nich miejsca.A szkoda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zgodzę się z tymi tylko babcinymi ogrodami... do babć się nie zaliczam, a porzeczki posiadam ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...