W ramach podjętej współpracy z internetowym sklepem Kuchnie Świata, otrzymałam do wypróbowania przecier z mango. Pierwotnie miałam z niego zrobić lody, ale że lato za nami, czasu brak na przygotowanie lodów, postanowiłam wykorzystać w/w produkt w innym przepisie, a mianowicie w muffinach.
Dużą zaletą tych muffin, jest to, że w swoim składzie nie posiadają jaj i mleka. Zostało to zastąpione mango i siemieniem lnianym.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 i 3/4 szklanki przecieru z mango,
- 6 łyżek oleju,
- 6 łyżek wody.
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: sól, gałka, mąka, siemię, proszek do pieczenia, soda.
W drugiej misce wymieszać: cukier z wodą, następnie dodać przecier z mango oraz olej. To wszystko przelać do pierwszej miski, wszystko razem ze sobą wymieszać za pomocą łyżki.
Foremki na muffiny wypełnić prawie do pełna. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach, przez 25- 30 minut. Muffiny będą dobrze upieczone gdy wbije się w nie wykałaczkę i po jej wyjęciu z ciasta, będzie ona sucha.
Lubię zakupy w Kuchniach Świata, rozejrzę się za tym mango:) Niestety przepis nie zawiera skarbów jesieni wymienionych w zasadach akcji, więc zmuszona jestem go odrzucić:(
OdpowiedzUsuńcieszę się, że korzystamy z tego samego sklepu. Polecam http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/ z czystym sercem. Nic nie szkodzi, że ten przepis, nie znajdzie się w akcji. Zrobię jeszcze jedne muffiny z tym, że mango zastąpię innym jesiennym musem, bo i tak można ;)
UsuńPozdrawiam