14 paź 2012

Ślimaczki z tortilli wg Kuanan

Jakiś czas temu miałam w domu małe przyjęcie, dla swoich gości przygotowałam koreczki z tortilli z sałatą lollo rosso, która dopełniła smaku ślimaczków.

Jest to bardzo prosta, a przy tym bardzo efektowna, propozycja koreczków- ślimaczków.





Składniki:
- placki tortilli,
- serek topiony,
- papryka,
- plastry ulubionej szynki (ja użyłam szynki konserwowej),
- sałata lollo rosso.

Wykonanie:
placki tortilli posmarować należy serkiem topionym, na to położyć sałatę, szynkę i pokrojoną w paski paprykę. Placek zwijać dość ciasno w rulon. Wkładamy tak zawinięty placek do lodówki na minimum godzinę, a po tym czasie kroimy na równe części ( odkładamy tylko końcówki, które możemy spałaszować przed imprezą). Do każdego ślimaczka wbijamy wykałaczkę, i już, gotowe można serwować gościom.

    Koreczki te, nie tylko świetnie wyglądają na stole podczas imprez, ale są dobrą alternatywą na chwilę gdy nie wiemy co byśmy przegryźli podczas oglądania tv czy zatapiania się w lekturze...

Przepis ten dodaję do akcji:

Sprawdzone menu na imprezy!

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł! Niedługo urodziny siostry, na pewno go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tę przekąskę, znika w oka mgnieniu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Też często robię na imprezy takie przekąski z wrapów/tortilli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie tylko na imprezy, nawet od tak, znikają szybko ;)

      Usuń
  3. ile placków tortilli używasz? ile było potrzebnych do takiej porcji jak na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z reguły używam całego opakowania kupnego, bo takie koreczki "schodzą" szybko. Na prezentowanym zdjęciu chyba jest jeden, góra dwa placki :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...