12 lis 2012

Domowy hamburger

Każdy z nas lubi czasem zjeść coś niezdrowego, typowy fast food...
Wybierając się do niezdrowej jadłodajni, nie mamy 100% pewności co my tam zjadamy tak na prawdę?! Różne badania dowodzą, że jedzenie w restauracjach, gdzie serwowane są pyszne bułeczki z kotletem i do tego frytki, niekoniecznie wpływają dobrze na nasze i naszych pociech zdrowie. Jako alternatywę dla tego kupnego fast food'a, chciałabym Wam zaproponować stworzenie domowego fast food'a, czyli domowych hamburgerów, a to wszystko przy okazji testowania sosów marki Develey, które dostałam od serwisu Bangla 



Na początek zaczniemy do bułeczek, do ich wykonania potrzeba:
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • 2 łyżki roztopionego i ostudzonego masła,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka drożdży instant Dr. Oetker,
  • 1 jajko,
  • 2,5 szklanki mąki.

Wykonanie bułeczek: 
Wodę, mleko, masło i cukier, dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do roztworu dodać jajko, połowę mąki i sól. Z w/w składników zagnieść ciasto, powoli dodając resztę mąki. Ciasto musi być gładkie, a przy tym elastyczne i nie może lepić się do rąk. Nie można dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.  Po wyrobieniu ciasto ciasto odstawić na jedną godzinę, aby wyrosło, oczywiście przykrywając ściereczką. Po odpoczynku ciasto podzielić na sześć równych porcji, z każdej uformować sześć bułeczek, które spłaszczamy mocno dłonią. Bułeczki położyć na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu bułeczki smarujemy z zewnątrz mlekiem, posypujemy np. sezamem i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.


Hamburger:
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy- ja użyłam musztardy Rosyjskiej firmy Develey
  • 3 łyżeczki keczupu ja użyłam keczupu marki Develey,
  • 3-4 łyżeczki kaszy mannej,
  • majeranek, niecała garść,
  • do smaku ostra czerwona papryka, 
  • pieprz, 
  • natka pietruszki
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wyrobić, uformować 6 okrągłych placków. Smażyć na gorącym tłuszczu lub grillować.


 
Do mojego hamburgera użyłam gotowego sosu Hamburger marki Develey. 
   Sos ten  wzbogaca smak domowych hamburgerów,i ma wszelakie zastosowanie, tj.: można użyć do hot dogów czy mięsa grillowanego, bądź najzwyklejszych kanapek.
Sos hamburger jest zapakowany, w ładne estetyczne opakowanie, które składa się z przezroczystej pofalowanej na bokach butelki, oraz czerwonej zakrętki, która idealnie współgra z zawartością.
Kształt butelki sprawia, że wygodnie trzyma się ją w dłoni, natomiast przezroczysta osłona pozwala na kontrolowanie ubywającej zawartości. Dużym plusem jest również to, że butelka soti na zakrętce i dzięki temu sos spływa bez trudu na jedzonko. Sos hamburger marki Develey, jest kompozycją pomidorów i jogurty naturalnego,wzbogacony jest min. o ogórki konserwowe, cebulę i parę innych składników.  Jest gęsty i wyrazisty w smaku.
Opakowanie zawiera 410 g sosu.


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...