Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje nie tylko dorosłym, a dzieciom jeszcze bardziej się podoba, ze względy na swój kolor... jest to połączeni biszkoptu z masą jabłkową i niebieską galaretką, a na to wszystko dodana została jeszcze bita śmietana. Jest to propozycja lekkiego tortu, który nadaje się zarówno do niedzielnej kawy, jak również na przyjęcie dla dzieci...
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- ok. 1-1,5 kg jabłek.
- niebieska galaretka.
- opakowanie dużej śmietany 30% z "codziennie niskie ceny",
- 2 łyżki cukru pudru.
Białko ubić na sztywno, żółtka zmiksować z cukrem i dodać do białek, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia miksować na niskich obrotach.
Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30-35 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Gotować z niewielką ilością wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne należy dodać do nich cukier, w ilości odpowiadającej naszym kubikom smakowym, uwzględniając oczywiście to, że galaretka jest z cukrem. Gdy jabłka są już rozgotowane zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich galaretkę owocową, ja dałam niebieską wieloowocową.
Bita śmietana:
śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem, na sztywno.
Biszkopt po przestudzeniu przekroić na pół w szerz, i na pierwszy placek wyłożyć równomiernie jabłka, na jabłka położyć drugi placek biszkoptu, i na niego również wyłożyć jabłuszka, na jabłka położyć ubitą na sztywno bitą śmietanę. Ciasto można udekorować wiórkami czekolady lub delikatnie posypać kakao.
Smacznego!
Iście smerfowy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńsliczna smerfetka:)
OdpowiedzUsuń