6 mar 2013

Bułki pszenne i olej rzepakowy

Kilka dni temu przyszła do mnie paczuszka z olejem rzepakowym, który dostałam do testowania dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie :)
Nim przystąpię do podania przepisu na tytułowe bułeczki, pozwolicie że skrobnę kilka słów na temat testowanego przeze mnie oleju oraz szejkera do sosów :)

Olej rzepakowy jest bogaty w wiele witamin i kwasów tłuszczowych oraz steroli roślinnych,  które nam ssakom dwunożnym bardzo się przydają. Zawartość kwasów tłuszczowych typu omega- 3 jest dziesięciokrotnie większa, niż w obecnie królującej na naszych stołach oliwie z oliwek. Dodatkowo zawiera  cenne kwasy omega-6 i omega-9, a ponadto ma idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 , stanowi naturalne źródło witamin E i K oraz prowitaminy A, która ma korzystny wpływ na nasze włosy, skórę a także oczy. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu kości i mocnych zębów, tych większych ssaków jak i tych dopiero co poznających świat oraz wpływa również na odporność organizmu.  Olej rzepakowy również, jest wskazany jak najbardziej dla osób z problemami kardiologicznymi, a to dzięki temu, że zawiera kwasy ALA i LA, które pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. To by było tyle tytułem wstępu, jeśli idzie o walory zdrowotne płynące ze stosowania oleju rzepakowego w codziennej diecie.


W jaki sposób ssaki dwunożne mogą stosować olej rzepakowy? więc sprawa przedstawia się tak:
- olej nadaje się do smażenia,
- przygotowania wszelakiego typu sosów lekkich  winegret lub gęstsze z dodatkiem jogurtu, czyli dressingi lub dipy, idealne do chrupiących przekąsek,
- a także do przygotowania maseczki odżywczej i do manicure  ;)

A teraz zapraszam, na pyszne bułeczki :)

Składniki:
- 50 g drożdży,
-1 łyżka cukru,
- 1/4 l wody,
- 500 g mąki,
- 1 łyżeczka soli, 
- 4 łyżki oleju rzepakowego.


Wykonanie:
W misce rozmieszać drożdże wraz z cukrem, do uzyskania płynnej masy. Na roztwór przesiać mąkę, dodać olej oraz wodę w której rozpuszczamy sól.
Ciasto można wyrabiać ręcznym mikserem- ja tak robiłam.Na początku na niskim poziomie (2), dopóki ciasto nie stało się gładkie i przestanie przylepiać do brzegów.
Z ciasta uformować kulkę i nakryć misę z ciastem, wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień z rana ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki lub  podłużne bagietki. 
Uformowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je olejem i posypać do smaku sezamem, makiem czy tym co tam chcemy. Ja użyłam czarnego sezamu. W ten sposób przygotowane bułki odstawiamy na ok. 20 min., a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temp. 225C przez czas 10-20 minut, wszystko zależy od Waszej kuchenki.

Z podanej porcji ciasta wychodzi 9 większych bułeczek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...