6 mar 2013

Makaron w sosie szpinakowo- serowym

... Ciąg dalszy wykorzystywania oleju rzepakowego... dziś wykorzystany został do przygotowania sosu szpinakowo- serowego, który został podany z makaronem :)


Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- 500 g makaronu świderki (najlepiej z tym smakuje i się prezentuje),
- 1 cebula,
- opakowanie sera gorgonzola.

Wykonanie:
Cebulę zeszklić na kilku łyżkach oleju rzepakowego, następnie dodać szpinak i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie ugotować makaron, wg własnych upodobań lub instrukcji na opakowaniu. Szpinak doprawić do smaku i dodać do niego pokruszony ser. Dusić do czasu, aż ser się rozpuści. Sos szpinakowo- serowy dodać do ugotowanego makaronu, wszystko razem wymieszać i zjeść ;)

Makaron ten dobrze smakuje z ostro przyprawioną sałatką z lekkim sosem na bazie oleju rzepakowego.



1 komentarz:

  1. Pycha, uwielbiam wszelkie wariacje makaronowe, u mnie dziś makaron z czosnkiem niedźwiedzim(deluxe,lidl) z brokułem i sosem śmietanowym:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...