Prezentowany na zdjęciu zakwas jest dopiero co zrobiony...
Składniki:
- 10 łyżek mąki żurkowej,
- 0,5 litra ciepłej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duży listek laurowy,
- 1/2 łyżeczka świeżo roztartych nasion kminku,
- 2 ziela angielskie,
- opcjonalnie można dodać skórkę chleba pieczonego na zakwasie lub odrobinę zakwasu do chleba.
Wykonanie:
mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Codziennie o tej samej porze, można rozczyn przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.
AKCJA:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)