28 mar 2013

Zakwas na żur

Czy lubicie gotowe zakwasy do żuru?, bo ja np. nie lubię. Są dla mnie za kwaśne, a jak dobrze poczyta się niektóre etykiety, to można się zdziwić tą  ich naturalnością. W związku z tym, jakiś czas temu postanowiłam robić sama zakwas do żuru. Jego wykonanie jest dziecinnie proste, a i zupka na nich wychodzi przepyszna, bo własna ;)
Prezentowany na zdjęciu zakwas jest dopiero co zrobiony...

Składniki:
- 10 łyżek mąki żurkowej,
- 0,5 litra ciepłej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 duży listek laurowy,
- 1/2 łyżeczka świeżo roztartych nasion kminku,
- 2 ziela angielskie,
- opcjonalnie można dodać skórkę chleba pieczonego na zakwasie lub odrobinę zakwasu do chleba.

Wykonanie:
mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
Codziennie o tej samej porze, można rozczyn przemieszać delikatnie drewnianą łyżką.

AKCJA:

Wielkanocne Smaki III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...