28 mar 2013

Miseczki chlebowe

Jako że Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami i w tym okresie bardzo lubimy jeść wielkanocny żur w chlebie postanowiłam ustanowić w swoim domu nową tradycję, a mianowicie pieczenie chlebka do żuru czy barszczu białego. Do tej pory kupowałam takowy chleb, którego później nie w sposób było zjeść. Zasiadłam przed internetem i rozpoczęłam poszukiwania. Przepisów jest sporo, a ja wybrałam ten który najczęściej pojawia się na blogach, ja oczywiście zmieniałam delikatnie proporcje, ponieważ zależało mi na tym aby wyszło pięć chlebków, czyli trzy większe i dwa mniejsze...


 Składniki:
- 65 dkg mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
- 1,5 szklanki letniej wody,
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- odrobina wody.

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich olej, mąkę i białko oraz sól. Z tych składników zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne i lśniące. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na części. Każdą z części formujemy w kształt koła, i brzegi składamy w tzw. sakiewkę. Czynność tę powtarzamy kilkakrotnie, ponieważ dzięki temu chlebki wyrosną w górę a nie w bok. Tak uformowany chlebek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, koniecznie łączeniem sakiewki do dołu. Blachę ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie, każdy z chlebków posmarować żółtkiem skłóconym z odrobiną wody.
Blachę z zawartością  wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni.
Chlebek jest już upieczony, dobrze jeśli będzie rumiany :)



AKCJA:


Wielkanocne Smaki III

2 komentarze:

  1. Chlebki upiekłam, podałam w nich domowy żurek i przyznam, że efekt jest rewelacyjny. Dzięki za przepis. Zapraszam Cię do mnie, zobacz sama. Pozdrawiam, Renata.
    http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/03/24/swietne-chlebki-do-zurku/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...