Składniki:
- 2 litry rosołu,
- 70 dkg zamkniętych pieczarek,
- duża cebula,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mleka,
- 250 ml śmietany kremowej,
- posiekana natka pietruszki.
Wykonanie:
Cebulę pociąć drobno, zeszklić na maśle. Wrzucić dokładnie umyte małe pieczarki, jeśli dysponujemy większymi to nalęzy je przepołowić, i smażyć tak by nabrały złotawej barwy. Wszystko zalewamy 0,5 litra rosłem, gotujemy do miękkości przez ok 20 minut. W czasie gotowania wszystko doprawiamy do smaku gdy zajdzie takowa potrzeba. Zawartość patelni przelewamy do garnka z pozostałym rosołem. Chwilę jeszcze razem gotujemy. Ja w tym momencie użyłam blendera do zmiksowania pieczarek, ponieważ mój Synuś znów "ich" nie lubi, i nie zjadł by mi obiadu. Gdy zupka się zagotuje, dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną mlekiem i ponownie zagotowujemy. Po zestawieniu z ognia zupę- krem łączymy z ubitą śmietaną. Dziś krem oprószyłam natką pietruszki i podałam z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)