Torcik składa się z biszkoptu oraz z bitej śmietany i cząstek brzoskwiń.
Składniki:
- 5 jaj,
- 10 dkg mąki,
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- brzoskwinie świeże lub z zalewy,
- śmietana do ubijania np. Hopla lub Caselle,
- barwnik spożywczy.
Wykonanie:
Biszkopt- żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukeir i cukier waniliowy i ubijać krótko. Następnie do masy dodać żółtka, i wymieszać łyżką drewnianą. W kolejnym etapie dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz barwnikiem spożywczym. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Biszkopt przelać do tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez 25-30 minut ( w zależności od piekarnika).
Po wystudzeniu ciasto podzielić na trzy części. Delikatnie je nasączyć sokiem z brzoskwiń. Na ciasto wyłożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie, na które wykładamy ubitą śmietanę.
Tort z wierzchu dekorujemy zabarwioną bitą śmietaną
Cudny tort! córcia na pewno była szczęśliwa, gdy go zobaczyła bo wygląda wspaniale i zapowiada się pysznie:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
oj tak, tak tortowych urodzin nie miała jeszcze ;)
UsuńPozdrawiam
Uroczy :) Córcia musiała być zachwycona takim cudem :)
OdpowiedzUsuńtak podobał się jej, ale nie aż tak bardzo jak tort Monster High, tamtym była zachwycona :)
Usuń