26 maj 2013

A'la talarki paprykowe z młodych ziemniaków z sosem jogurtowym

 W tym poście chciałabym zaproponować Wam jeden ze sposobów przygotowania młodych ziemniaków, które można z powodzeniem jeść jako samodzielne danie, bądź spożyć jako dodatek do pieczonego lub grillowanego jedzonka.


Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • odrobina oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Ziemniaki wymyć i osuszyć. Przeciąć na pół większe ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200 stopni. Pokrojone ziemniaki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polać należy 3 łyżkami oleju i posypać papryką i solą. Piec należy je przez 35-40 minut na termoobiegu.

W ten sposób przygotowane ziemniaki można podać z sosem jogurtowym:
  • 200 ml gęstego jogurtu,
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
Jogurt należy wymieszać z sosem chilli oraz dodać do niego sok  cytryny.


Ja oprócz tego do ziemniaczków podałam upieczone pałki z kurczaka




4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na pieczone ziemniaczki, z dodatkiem papryki jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, na prawdę smaczne.
      Jeśli lubisz wersję bardziej ostrą, zamiast słodkiej papryki, użyj pieprzu cayenne.
      :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...