W tym poście chciałabym zaproponować Wam jeden ze sposobów przygotowania młodych ziemniaków, które można z powodzeniem jeść jako samodzielne danie, bądź spożyć jako dodatek do pieczonego lub grillowanego jedzonka.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka soli,
- odrobina oleju rzepakowego.
Wykonanie:
Ziemniaki wymyć i osuszyć. Przeciąć na pół większe ziemniaki. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200 stopni. Pokrojone ziemniaki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ziemniaki polać należy 3 łyżkami oleju i posypać papryką i solą. Piec należy je przez 35-40 minut na termoobiegu.
W ten sposób przygotowane ziemniaki można podać z sosem jogurtowym:
- 200 ml gęstego jogurtu,
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Jogurt należy wymieszać z sosem chilli oraz dodać do niego sok cytryny.
Ja oprócz tego do ziemniaczków podałam upieczone pałki z kurczaka
Lubię takie ziemniaczki! :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne.
UsuńPozdrawiam :-)
Bardzo fajny pomysł na pieczone ziemniaczki, z dodatkiem papryki jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńpolecam, na prawdę smaczne.
UsuńJeśli lubisz wersję bardziej ostrą, zamiast słodkiej papryki, użyj pieprzu cayenne.
:)