19 lip 2013

Dżem z czarnej porzeczki

Uwielbiam lato! Uwielbiam za to, że jest ono obfite w owoce i kwiaty. Uwielbiam za to, że można odrobinę lata zamknąć w słoiczku i rozkoszować się nim w jesienne i zimowe dni. Uwielbiam lato za porzeczki, z których można wyczarować wiele fajnych rzeczy. Dziś chcę podzielić się z Wami, przepisem na dżem z czarnej porzeczki


Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek (po oczyszczeniu),
  • 1 kg cukru.
Wykonanie:
Oczyszczone porzeczki zasypać cukrem i ugnieść delikatnie. Tak przygotowane porzeczki odstawić na kilka godzin przykrywając je bawełniana ściereczką. Po tym czasie, garnek (z grubym dnem) w którym leżakowały porzeczki postawić na ogniu. Prużyć porzeczki od chwili zagotowania przez 25 minut, mieszając co jakiś czas aby się nie przypaliły. Gotowy  gorący dżemik nakładać do ciepłych słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem aby wieczka złapały.

Przyznam się Wam, że porzeczki z tej partii, po odstaniu potraktowałam jeszcze blenderem. Przez co dżem jest bardziej gładki.




Przepis dodaję do AKCJI:

Zielnik Kuchenny 2013

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...