1 lip 2013

Mini torcik- Basia

Chyba każdy z nas lubi ciasto, a raczej mini torcik o dźwięcznej nazwie Basia- ja uwielbiam, dla tego dziś zapraszam Was na to właśnie ciacho, które wyśmienicie smakuje z "domową wodą różaną" (klik!)


Składniki na ciasto:
  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Poncz do nasączenia:
  • ok.230 ml wody,
  • cukier (do smaku),
  • sok z cytryny.
Krem:
  • 0,5 l śmietany 30% ,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • czekolada tarta do dekoracji.
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubite żółka. Następnie delikatnie dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość miksować na niskich obrotach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 stopni, przez 25 minut.
Po wystudzeniu, ciasto przekroić na pół i obficie nasączyć ponczem. Następnie placki przełożyć kremem i z wierzchu udekorować startymi wiórkami czekolady.

Wykonanie ponczu:
wodę zmieszać z cukrem i sokiem z wyciśniętej cytryny.

Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...