Chyba każdy z nas lubi ciasto, a raczej mini torcik o dźwięcznej nazwie Basia- ja uwielbiam, dla tego dziś zapraszam Was na to właśnie ciacho, które wyśmienicie smakuje z "domową wodą różaną" (klik!)
Składniki na ciasto:
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Poncz do nasączenia:
- ok.230 ml wody,
- cukier (do smaku),
- sok z cytryny.
Krem:
- 0,5 l śmietany 30% ,
- 2 łyżki cukru pudru,
- czekolada tarta do dekoracji.
Wykonanie ciasta:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ubite żółka. Następnie delikatnie dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość miksować na niskich obrotach.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 160 stopni, przez 25 minut.
Po wystudzeniu, ciasto przekroić na pół i obficie nasączyć ponczem. Następnie placki przełożyć kremem i z wierzchu udekorować startymi wiórkami czekolady.
Wykonanie ponczu:
wodę zmieszać z cukrem i sokiem z wyciśniętej cytryny.
Wykonanie kremu:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńjakiego rozmiaru blachy używałaś do tej ilości składników?? :)
OdpowiedzUsuńBlaszki o wymiarach 24 x 28
Usuń