30 gru 2013

Bułki razowe żytnie

Nie ma jak bułeczki zrobione samemu w domu... te sklepowe są napompowane, a te domowe dają przynajmniej uczucie sytości po kilku kęsach.








Składniki:
  • 3 szklanki mąki razowej żytniej,
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej (w razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt klejące)
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/4 kostki drożdży świeżych.


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie połączonej z mlekiem i cukrem oraz olejem. Wlać do przesianej mąki połączonej z solą. Wszystko razem wyrobić, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia- aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto jest już powiększone, należny je odgazować. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą z części uformować w podłużny wałek, który następnie zawija się niczym precla. Tak przygotowane bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w 180-190 stopniach. Na dno piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, która paruje podczas pieczenia się bułek.

Przepis dodaję do akcji:
Domowe pieczywo i bułki

16 komentarzy:

  1. Bynajmniej dają. Albo bynajmniej nie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie skasuj zdjecie kojarzy sie z nie napisze dalej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. domyślam się... zdjęcie było robocze ;)

      Usuń
  3. Ależ je cudnie uformowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bynajmniej to nie to samo co przynajmniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za sugestie, mowa potoczna wkrada się... mój błąd...

      Usuń
  5. Właśnie robię te bułeczki, tylko w nieco innej formie, bo zwyczajnie okrągłe :)
    No i na zwykłej mące żytniej. Mam nadzieję że wyjdą smacznie >.<

    Przy okazji... nikt tego nigdy nie pisze, a ja się zawsze zastanawiam jak ustawić piekarnik.... Grzałka z góry i z dołu? Z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepraszam, że z opóźnieniem odpisuję.
      Ja zazwyczaj piekę na termoobiegu.

      Usuń
  6. Wyszły pyszne! Pierwszy raz mi się coś udało!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, że się dzielisz swoją opinią :D
      Pozdrawiam

      Usuń
  7. co to znaczy odgazowac ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to znaczy, że ciasto po wyjęciu z miski należy kilka razy uderzyć piąstką i zagnieść ponownie.

      Usuń
  8. Zrobiłam.. klasyczne małe okrągłe.. wyszły pyszne : ) nie spodziewałam się takiego efektu ! Super przepis

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...