Składniki:
- 3 szklanki mąki razowej żytniej,
- ok. 1/2 szklanki mąki pszennej (w razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt klejące)
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 i 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1/4 kostki drożdży świeżych.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie połączonej z mlekiem i cukrem oraz olejem. Wlać do przesianej mąki połączonej z solą. Wszystko razem wyrobić, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia- aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto jest już powiększone, należny je odgazować. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą z części uformować w podłużny wałek, który następnie zawija się niczym precla. Tak przygotowane bułki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut w 180-190 stopniach. Na dno piekarnika ustawiamy miseczkę z wodą, która paruje podczas pieczenia się bułek.
Przepis dodaję do akcji:
Bynajmniej dają. Albo bynajmniej nie.
OdpowiedzUsuńPiękne w formie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńO nie skasuj zdjecie kojarzy sie z nie napisze dalej
OdpowiedzUsuńdomyślam się... zdjęcie było robocze ;)
UsuńAleż je cudnie uformowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńbynajmniej to nie to samo co przynajmniej
OdpowiedzUsuńdzięki za sugestie, mowa potoczna wkrada się... mój błąd...
UsuńWłaśnie robię te bułeczki, tylko w nieco innej formie, bo zwyczajnie okrągłe :)
OdpowiedzUsuńNo i na zwykłej mące żytniej. Mam nadzieję że wyjdą smacznie >.<
Przy okazji... nikt tego nigdy nie pisze, a ja się zawsze zastanawiam jak ustawić piekarnik.... Grzałka z góry i z dołu? Z termoobiegiem czy bez?
Witam, przepraszam, że z opóźnieniem odpisuję.
UsuńJa zazwyczaj piekę na termoobiegu.
Wyszły pyszne! Pierwszy raz mi się coś udało!:)
OdpowiedzUsuńdzięki, że się dzielisz swoją opinią :D
UsuńPozdrawiam
co to znaczy odgazowac ciasto?
OdpowiedzUsuńto znaczy, że ciasto po wyjęciu z miski należy kilka razy uderzyć piąstką i zagnieść ponownie.
UsuńZrobiłam.. klasyczne małe okrągłe.. wyszły pyszne : ) nie spodziewałam się takiego efektu ! Super przepis
OdpowiedzUsuń