Po przejedzeniu w święta, naszła mnie chęć na coś ostrzejszego w smaku. Wybór padł na bagietkę z dużą ilością czosnku... mniam...
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 i 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1/4 kostki drożdży świeżych.
Składniki na masełko czosnkowe:
- 7 dużych ząbków czosnku,
- 50 gram masła,
- ulubione zioła- ja użyłam ziół prowansalskich,
- sól do smaku.
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie połączonej z mlekiem i cukrem oraz olejem. Wlać do przesianej mąki połączonej z solą. Wszystko razem wyrobić, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia- aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto jest już powiększone, należny je odgazować. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą z części uformować w podłużny wałek, który należy ponacinać. W miejsce nacięcia nakładamy masło czosnkowe, które robimy w następujący sposób.
Czosnek drobno pociąć i wymieszać z miękkim masłem. Całość doprawić do smaku solą, wszystko razem wymieszałam ugniatając w moździerzu, na końcu dodałam zioła.
Bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika, i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Przepis dodaje do akcji:
wspaniała bagietka! na sylwestra będzie w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń