Ryba w sosie greckim, czy jak kto woli, ryba po grecku, jest daniem, które można zaserwować na różne okazje, ale u mnie w domu gości ono raz do roku- w Wigilię, a to za sprawą tego, że potrawę tę jedzą tylko dwie osoby: mój mąż i moja Mamusia, ja osobiście nie przepadam za tym daniem.
Składniki:
- ok. 1 kg ryby, ja używam mintaja,
- 2-3 marchewki,
- duża cebula,
- seler,
- 1-2 pietruszki,
- sok z cytryny,
- 2-3 łyżki oleju,
- 3-4 łyżeczki pasty pomidorowej,
- sól,
- pieprz,
- ewentualnie cukier, szczypta.
Wykonanie:
- rybę tnę na kawałki, z jednego fileta wychodzi mi ok. 4 kawałki mniej więcej tej samej wielkości, delikatnie solę i obtaczam w mące.
- warzywa: pietruszka, marchew, seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę tnę w , w miarę cienkie piórka.
- Rybę obsmażam na oleju, i zdejmuję z patelni, na tym tłuszczu smażę warzywa zaczynając od cebuli, gdy się zeszkli dodaję kolejno: marchew, seler i pietruszkę. Wszystko razem podsmażam i podlewam odrobiną wody 2-3 łyżki. Wszystkie warzywa duszę do miękkości, na małym ogniu. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem. Dodaję przecier pomidorowy. Gdy zajdzie potrzeba dodaję sok z cytryny, ponieważ sos ma być gęsty i w smaku słodkawo- kwaśnym.
- Rybę przekładać uzyskanym sosem.Można podać na ciepło i na zimno.
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)