Dziś zapraszam Was na kuleczki serowe nadziewane nutellą. Robi się je dość szybko i smakują zarówno dużym jak i małym...a z podanych proporcji wychodzi ich dużoo... Zapraszam :)
Składniki:
- 1/2 kg białego sera,
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka sody,
- cukier waniliowy,
- 3 szklanki mąki + 1 jako uzupełnienie i do podsypania,
- nutella,
- kieliszek spirytusu lub octu.
Wykonanie:
Ser przecisnęłam przez praskę, do niego dodałam mąkę trzy szklanki, margarynę, cukier waniliowy oraz sodę. Wszystko posiekałam ze sobą , dodałam jajka. Całość wyrobiłam na jednolite ciasto, ja musiałam dodać jeszcze 1/2 szklankę mąki, bo ciasto było za rzadkie. Ciasto na oponki powinno być gładkie i lśniące.
Do zimnego oleju wlałam kieliszek octu Jamar.
Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich wałkowałam na grubość ok 2,5 cm. Szklanką wykrawałam krążki, na środek każdego krążka nakładałam łyżeczką nutellę i nakrywałam drugim krążkiem. Ciasto zlepiałam i w dłoniach formowałam kuleczki, które wrzucałam na gorący olej. Ogień pod garnkiem migał delikatnie. Kuleczki smażyłam na złoto z każdej strony. Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Przepis dodaję do akcji:
Jeszcze nie próbowałam pączków z nutella, ale dobrze, że tłusty czwartek się zbliża - będzie okazja na wypróbowanie Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzachęcam, są pyszne :)
Usuńświetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie widać ich środeczka ;) Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńzaraz postaram się wrzucić zdjęcie o ile nie zostało usunięte z karty. Z tym, że nie widać w nich nadzienia...
Usuń