Wieki minęły od czasu kiedy ostatni raz jadałam babkę robioną na majonezie. Szczerze się przyznam, że zapomniałam o niej... Będąc u Mamusi, w ręce wpadł mi jej zeszyt z przepisami, i z niego wypadła kartka z przepisem właśnie na babkę majonezową, niewiele myśląc dziś ja właśnie zrobiłam na deser. Dodatkowo babeczkę przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki, a wierzch posypałam cukrem pudrem... Zapraszam :)
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki majonezu,
- 1/2 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, żółtka skłócić i dodać do białkowej masy. Miksować, w dalszym ciągu dodać wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia mąki, które należy przesiać. W kolejnym etapie miksowania dodałam aromat waniliowy. Na samym końcu wmieszałam majonez.
Ciasto wstawiam do gorącego piekarnika i piekłam ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto przekroiłam na dwa placki. Na jeden z placków nałożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto ponownie złożyłam w całość i wierzch posypałam obficie cukrem pudrem.
Po wystudzeniu ciasto przekroiłam na dwa placki. Na jeden z placków nałożyłam dżem z czarnej porzeczki. Ciasto ponownie złożyłam w całość i wierzch posypałam obficie cukrem pudrem.
O kurcze, ale mnie zaskoczyło, że ciacho jest z majonezem! :) Nie czuć go potem? A przy odrobinie wolnego czasu zapraszam w moje skromne progi. :)
OdpowiedzUsuńWitam, nie czuć majonezu nic a nic.
Usuńdziękuję za zaproszenie.
To może skuszę się, by ją zrobić. :)
Usuńzachęcam. Jak zdobisz daj znać czy smakowała.
UsuńPozdrawiam
Babka wygląda wspaniale, i ten dżemik jagodowy to nieziemski do datek (uwielbiam jagody).
OdpowiedzUsuńdziękuję...:)
UsuńPiękna :)
OdpowiedzUsuń