Po pięknej wiośnie tej zimy przyszła pora na jesień... od dwóch dni niebo męczy się i płacze, targane emocjami wiatru, wywracając do góry wszystko niemalże co spotka na swej drodze... nie lubię, chcę słońce... chce lato!
Przywołałam je choć na chwilę w swoim deserze, który powstał z zapasów zrobionych w zeszłym roku... lato, jagodowe i brzoskwiniowe z kaszą manną... Zapraszam :)
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 2 goździki
- 1/2 szklanki kaszy mannej
- brzoskwinie w cukrze wraz z sokiem- kilka sztuk i klika łyżek wytworzonego soku.
Składniki na sos jagodowy:
Wykonanie:
- Wodę wraz z cukrem i goździkami doprowadziłam do wrzenia. Na wrzącą wodę wsypałam kaszę manną uważając by nie powstały grudki. Kaszę gotowałam do miękkości i zgęstnienia.
- Pod koniec gotowania kaszki, dorzuciłam kilka połówek brzoskwiń wraz z kilkoma łyżkami sosu w którym były brzoskwinie ( 3-4 łyżki).
- Wszystko jeszcze chwilę pogotowałam na małym ogniu, do tzw. połączenia smaków. Z masy wyjęłam goździki, i masę lekko zmiksowałam, co dodało jej puszystości.
- Tak przygotowaną masę włożyłam do schłodzonych pojemniczków, i odstawiłam do wystudzenia.
- W czasie, gdy pudding z kaszki stygł przygotowałam sos jagodowy. Śmietanę zmiksowałam z kilkoma łyżkami jagód w cukrze. Sos wstawiłam do lodówki. Zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego.
- Gdy deser był już schłodzony wyłożyłam go z foremek na talerzyk i polałam sosem jagodowym.
Przepis dodaję do akcji:
No takie przywoływanie wiosny to ja rozumiem. Pyszności na talerzu, kusi szkoda, że u mnie brak dzisiaj owocków. Bo miałabym kolacje :)
OdpowiedzUsuńnie dziś, to jutro ;) a nasze słoneczko wyjdzie lada moment mam nadzieję :D
UsuńDeser wygląda jak malowany.
OdpowiedzUsuńJa też chcę lato! :D
wg prognoz możemy go doświadczyć na dniach, choć na chwilę ;)
UsuńPysznie ten deser wygląda :)
OdpowiedzUsuń