23 paź 2014

Gofry śmietanowe

Synek od kilku dni domagał się gofrów, więc Pani Mama się spięła w sobie i przygotowała ciasto na gofry. Tym razem jednak odrobinę zmodyfikowałam poprzedni przepis (klik!)
W ten sposób przygotowane gofry zachowują swoją chrupkość i zyskują dzięki śmietanie delikatny smak śmietankowy...


Składniki:
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany gęstej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:
Margarynę utarłam z cukrem i  jajkami. Następnie dodałam przesianą mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i sól. Tak przygotowane ciasto odstawiłam do napęcznienia. Powiem szczerze, że po odstaniu ciasta, miałam wątpliwości, czy aby ono da dobrze się rozprowadzić po gofrownicy. Okazuje się, że w chwili wyłożenia ciasta na gofrownicę, ciasto staje się rzadkie/płynne i z łatwością obejmuje całą przestrzeń gofrownicy.
Dziś gofry były serwowane z miodem :)




4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...