25 paź 2014

Muffiny dyniowe

   Jesień, jak i ona to i dynia... nie wyobrażam sobie wypieków bez tego warzywa. Uwielbiam ciasto dyniowe, zupę jak i dżemy... dziś zrobiłam muffinki ze świeżo startą dynią, które zabiorę ze sobą na przyjęcie a'la halloweenowe ...

Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao gorzkiego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni
  • po 1 łyżeczce przypraw: cynamon i goździk.

Wykonanie:
wszystkie suche składniki, za wyjątkiem cukru zmieszałam ze sobą w jednej misce. W drugiej skłóciłam jajka z cukrem, następnie dodałam olej i śmietanę oraz utartą dynię. Wymieszałam ze sobą, za pomocą mieszadła ręcznego, następnie przesypałam do masy mąkę zmieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i przyprawami. Całość szybko i krótko wymieszałam i przełożyłam do muffinek do 3/4 ich wysokości. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam prze ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po wyjęciu z piekarnika ostudziłam na kratce i udekorowałam za pomocą płynnej czekolady, posypki czekoladowej i ozdób zrobionych z pianki.


Z podanej porcji ciasta wyszły mi 24 muffinki.

Przepis wędruje do akcji:

Smaczna Jesień

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...