Synek od kilku dni domagał się gofrów, więc Pani Mama się spięła w sobie i przygotowała ciasto na gofry. Tym razem jednak odrobinę zmodyfikowałam poprzedni przepis (klik!).
W ten sposób przygotowane gofry zachowują swoją chrupkość i zyskują dzięki śmietanie delikatny smak śmietankowy...
Składniki:
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 20 dag margaryny
- 3 jajka
- 4 łyżki kwaśnej śmietany gęstej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Margarynę utarłam z cukrem i jajkami. Następnie dodałam przesianą mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę i sól. Tak przygotowane ciasto odstawiłam do napęcznienia. Powiem szczerze, że po odstaniu ciasta, miałam wątpliwości, czy aby ono da dobrze się rozprowadzić po gofrownicy. Okazuje się, że w chwili wyłożenia ciasta na gofrownicę, ciasto staje się rzadkie/płynne i z łatwością obejmuje całą przestrzeń gofrownicy.
Dziś gofry były serwowane z miodem :)
Gofry uwielbiam. Twoje wyglądają smakowicie. Poproszę o jeden :D
OdpowiedzUsuńproszę częstuj się :)
UsuńTakich śmietankowych jeszcze nie jadłam, oj kuszą :)
OdpowiedzUsuńoj wołają... "zjedz mnie" ;)
Usuń