Szukałam inspiracji na to jak by zrobić kurczaka w całości... nic mnie nie przekonywało, aż do chwili gdy kumpela powiedziała o soli, sama nie robiła, ale jej koleżanki z pracy zachwalały się kurczakiem pieczonym na soli... więc i ja spróbowałam.
Efekt?- bardziej niż zadowalający. Mięso soczyste, skórka mega chrupiąca, wprost idealnie. Lepszy kurczak niż z rożna... takie jest moje zdanie ;)
- kurczak w całości
- pieprz świeżo mielony,
- majeranek,
- słodka czerwona papryka w proszku,
- odrobina cynamonu,
- czosnek,
- 1 kg soli.
Kurczaka przecięłam na pół, natarłam czosnkiem, papryką, cynamonem oraz majerankiem. Całość obsypałam świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka włożyłam do przegryzienia się, najlepiej na całą noc. Nie używa się soli, do macerowania kurczaka.
Przed samym pieczeniem, do foremki wsypałam sól, i na niej ułożyłam kurczaka, przecięciem do dołu. Brytfankę wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam tyle czasu, ile ważył kurczak. Przyjmuje się, że kilowego kurczaka piecze się przez godzinę.
Wygląda zachęcająco :) Musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńoj pyszny... szybko znikł... :)
OdpowiedzUsuń