W tym roku posiadałam spore ilości papryki,w związku z powyższym faktem zabrałam się za jej przetwarzanie. Na pierwszy rzut poszła papryka, którą zamieniłam w sałatkę na zimę.
Składniki:
- 1,2 kg kolorowej papryki
- 40 dag cebuli
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki octu 10%
- 2 łyżki gorczycy
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
paprykę oczyściłam z nasion i białych błonek, pokroiłam w cienkie paseczki.
Cebulę obrałam i posiekałam w ćwierć talarki.
Zalewa:wodę, ocet, olej, cukier, przyprawy zagotowałam razem. Następnie dodałam warzywa i gotowałam na niewielkim ogniu przez 8-10 minut.
Gorącą sałątkę przełożyłam do wyparzonych słoiczków. Jako, że sałatka ma być na zimę, słoiki dodatkowo pasteryzowałam 8-10 minut, od chwili gdy się woda zagotuje. Słoiki wyciągnęłam z wody i ustawiłam na pokrywkach, do góry nogami.
Przepis dodaję do akcji:
W sam raz na zimę, idealna :)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda, taka u mnie w domu wszyscy byliby zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń