Jako, że zostałam obdarzona sporym kabaczkiem, postanowiłam zrobić z niego sałatkę na zimę.
Składniki:
- ok 1 i 1/2 kg obranego i oczyszczonego kabaczka,
- 3 większe marchewki,
- 3 średniej wielkości cebule,
- gorczyca,
- 1 i 1/2 litra wody,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 6 łyżek cukru,
- 3 płaskie łyżeczki soli.
Wykonanie:
kabaczka obranego i wydrążonego opłukałam, pocięłam w średniej wielkości kostkę, i przelałam wrzącą wodą. Pozostawiłam do wystygnięcia i obcieknięcia. W tym czasie na dużych oczkach starłam oczyszczoną marchewkę, i pokroiłam na piórka cebulę. Wszystkie warzywa wymieszałam ze sobą.
Na dno każdego wyparzonego słoiczka nasypałam ziarna gorczycy, włożyłam warzywa i zalałam gorącą zalewą z wody, octu, cukru i soli.
Każdy zapełniony i zakręcony słoiczek pasteryzowałam ok. 20 minut.
Słoiczki z sałatką należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Nie robiłam. Szkoda, że nie mam gdzie trzymać :(
OdpowiedzUsuńja na nadmiar miejsca do przechowywania mogę też ponarzekać, ale zawsze się gdzieś upchnie ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj z jednego, średniego kabaczka. Efekty będą jutro i nie omieszkam się z Wami podzielić. Dodam, że robiłam pierwszy raz! :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń