Wiosna wiosna ach to ty... tym wesołym akcentem witam się z Wami po długiej przerwie, z przepisem niemalże w wiosennej barwie, bo zielonej...
Dziś pragnę zaprezentować Wam babkę, bo wszak niebawem Wielkanoc podczas której królują baby i babeczki różne.
Moja babka jest wyjątkowa ponieważ jednym ze składników jest szpinak, przez co babka jest inna niż dotychczas nam znane. W smaku nie czuć szpinaku, za to dzięki niemu uzyskano piękną barwę.
Moja babka jest wyjątkowa ponieważ jednym ze składników jest szpinak, przez co babka jest inna niż dotychczas nam znane. W smaku nie czuć szpinaku, za to dzięki niemu uzyskano piękną barwę.
Przyznam się Wam szczerze, że myślałam, że tego wpisu nie umieszczę, powód?- robiąc to ciasto wydawało mi się, że wyjdzie mi zakalec, ponieważ konsystencja ciasta była bardzo gęsta, na tyle, że same mieszadła z miksera mi wypadły, na co zaimprowizowałam i dodałam dwie łyżki mleka *. Ciasto wyszło, bez zakalca i smakuje wybornie.
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- ok. 250 gram szpinaku mrożonego
- 350 ml oleju rzepakowego
- tabliczka białej czekolady (100 gram)
- 3 jajka
- opakowanie cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Szpinak rozmroziłam i odcisnęłam z nadmiaru wody. W osobnym naczyniu zmiksowałam jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy jajecznej na przemian dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuściłam białą czekoladę, którą dodałam w końcowym etapie. Ciasto ucierałam na średnich obrotach.
* W tym miejscu od siebie dodałam dwie łyżki mleka, ponieważ ciasto jak dla mnie było bardzo gęste.
Ciasto przełożyłam do formy sylikonowej i piekłam przez 55 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
rewelacyjnie wygląda, nie wiedziałam, że można zrobić ciasto z szpinakiem:)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńoj nie tylko takie ciasto... zapraszam niebawem na inną wersję ciasta ze szpinakiem ;)
Ale świetny pomysł <3Dziękuję za udział w akcji "Babki Wielkanocne 2015". Przypominam że do akcji można dodawać wpisy archiwalne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfajnie, że można dodawać przepisy archiwalne, coś już wrzuciłam ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Świetny pomysł. Taka babka musi być cudowna :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Coś a' la Leśny mech:) Taka baba będzie dumą wielkanocnego stołu:)
OdpowiedzUsuń