23 sie 2011
Kilka porad o marynatach do mięs i nie tylko
Każdy z nas lubi sam przygotować mięsko czy też rybkę na na swój rodzinny stół, bądź na grilla. Przy marynowaniu trzeba pamiętać o kliku podstawowych zasadach:
- do marynat nie powinno dodawać się soli, ponieważ przez to mięso będzie suche- sól wyciąga sok z mięsa.
- mięso przeznaczone do marynowania, nie powinno być wcześniej zamrażane, ponieważ wówczas traci nieodwracalnie swój smak,natomiast można zamrozić mięso już zamarynowane.
- najlepsze do macerowania są oleje takie jak: słonecznikowy, oliwa, rzepakowy- ponieważ są odporne na działanie wysokich temperatur. Wyjątkowego smaku dodają tym olejom: czosnek, musztarda, miód, zioła i przyprawy.
- sok z cytryny, ocet i wino sprawi, że mięso będzie kruche.
- im dłużej mięso będzie siedziało w marynacie, tym intensywniejszy będzie jego aromat.
- mięso ciemne wymaga dłuższego marynowania (nawet do 5 dniu)i w mocniejszych zalewach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)