Poniżej przedstawiam ciasto, które w bardzo szybkim tempie znika z talerzyków, i jest jak najbardziej odpowiednie na letnie dni :)
składniki:
1 opakowanie dużych okrągłych biszkoptów,
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody),
4 różno kolorowe galaretki,
owoce do dekoracji,
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ciasto ma być słodkie).
wykonanie:
formę do ciasta wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każdą w jednej szklance wody i ostudzić (wykorzystuję do tego tylko 3 galaretki),
mleko ubić (ewentualnie z cukrem pudrem). Ubijać tak długo, aż mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, a na wierzchu pozostanie ślad po trzepaczce.
masę podzielić na tyle równych części, ile mamy galaretek. Każdą galaretkę z osobna wymieszać dokładnie z ubitym mlekiem.
Masę wykładać na środek blaszki po 3-4 łyżki ( na przemian, jak w zebrze), powstaną wówczas kolorowe fale.
Ciasto wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Gdy się zsiądzie, na ciasto wykładamy owoce, i je zalewamy czwartą galaretką, przygotowaną wg przepisu.
Foremka do ciasta o wymiarach 25x40 cm.
składniki:
1 opakowanie dużych okrągłych biszkoptów,
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczam w jednej szklance gorącej wody),
4 różno kolorowe galaretki,
owoce do dekoracji,
ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ciasto ma być słodkie).
wykonanie:
formę do ciasta wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.
galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, każdą w jednej szklance wody i ostudzić (wykorzystuję do tego tylko 3 galaretki),
mleko ubić (ewentualnie z cukrem pudrem). Ubijać tak długo, aż mleko zwiększy swoją objętość dwukrotnie, a na wierzchu pozostanie ślad po trzepaczce.
masę podzielić na tyle równych części, ile mamy galaretek. Każdą galaretkę z osobna wymieszać dokładnie z ubitym mlekiem.
Masę wykładać na środek blaszki po 3-4 łyżki ( na przemian, jak w zebrze), powstaną wówczas kolorowe fale.
Ciasto wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Gdy się zsiądzie, na ciasto wykładamy owoce, i je zalewamy czwartą galaretką, przygotowaną wg przepisu.
Foremka do ciasta o wymiarach 25x40 cm.
Fajne ale za duzo roboty dla takich leniwców jak ja :)
OdpowiedzUsuńleniuchowanie leniuchowaniem, uśmiech na twarzy najbliższych rekompensuj czas poświęcony na zrobienie tęczy :)
OdpowiedzUsuń