28 wrz 2011

Faszerowana papryka

Uwielbiam paprykę w każdej postaci, czy to na surowo, czy przetworzoną...
Teraz obecnie trwa sezon paprykowy, więc serwuję je moim współplemieńcom w rożnej postaci. Ostatnio zaserwowałam papryczki faszerowane mięskiem mielonym i ryżem, ale dla odmiany nie pieczone, a gotowane w sosie, dzięki czemu zyskałam posiłek bardzo wartościowy i sycący, oraz pełen witamin :)

Ten sposób przygotowania papryki podrzuciła mi moja koleżanka Monika- Monia, dzięki wielkie :*


Składniki:
8-10 dużych czerwonych papryk,
1 i 1/2 szklanka ryżu,
1 kg mięsa mielonego,
zioła prowansalskie,
czosnek,
jajko,
kostka rosołowa lub rosół,
ok. 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
i sos paprykowo- pomidorowy (z torebki).


Wykonanie:
ryż gotuję na półtwardo, i odstawiam do wystygnięcia. W miedzy czasie przygotowuję farsz mięsny-
mięso, czosnek (w zależności od upodobań 1-2 ząbki) i sporą garść ziół oraz jajko mieszam razem, następnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do przegryzienia się... w między czasie ma. Po chwili łączę ze sobą masę mięsną z ryżem i mieszam ponownie.
Odcinam wierzch papryk i oczyszczam je w środku z pestek. Następnie papryki faszeruję masą mięsno- ryżową.
Papryki ułożyłam w garnku i zalałam je wodą, do której w trakcie gotowania dodałam kostkę rosołową. Papryki zalać do wysokości 3/4. Gotować na małym ogniu 30-45 min. Gdy skórka papryki zmięknie, dodać koncentrat pomidorowy ( tyle łyżek by odpowiadał smakowo) i gotowy sos paprykowo- pomidorowy.

PS.
jak robię zapiekaną paprykę z farszem to robię taką samą masę jw., z tym że zamiast czosnku daję cebulę i nie używam ziół.
Papryki układam w naczyniu żaroodpornym i nalewam ciut wody lub rosół, do której wkładam listek bobkowy i ziele angielskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...