Dziś przedstawiam przepis na placuszki, które są pochłaniane z wielką pasją przez moje dzieciaczki. Ja je serwuję dzieciom na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Świetnie smakują z dżemem jak również z bitą śmietaną...
Składniki:
- woreczek, lekko rozgotowanej kaszy gryczanej,
- dwa jajka,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wg uznania od 2 do 4 łyżek.
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
na końcu dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy wszystko.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron- na patelni.
Po usmażeniu podajemy z serkiem homogenizowanym, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.
Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)