16 wrz 2011

Placuszki z kaszy gryczanej

Dziś przedstawiam przepis na placuszki, które są pochłaniane z wielką pasją przez moje dzieciaczki. Ja je serwuję dzieciom na drugie śniadanie lub na podwieczorek. Świetnie smakują z dżemem jak również z bitą śmietaną...


Składniki:
- woreczek, lekko rozgotowanej kaszy gryczanej,
- dwa jajka,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier wg uznania od 2 do 4 łyżek.

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
na końcu dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy wszystko.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron- na patelni.
Po usmażeniu podajemy z serkiem homogenizowanym, dżemem, cukrem pudrem czy bitą śmietaną.


Zdjęcie nie jest mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...