Ostatni moje dzieciuchy domagały się czegoś słodkiego, zresztą za mną też chodziło "coś", więc postanowiłam zrobić drożdżowe ślimaczki. Bułeczki były wyśmienite, ponieważ małe rączki pomogły mi je zrobić. A to efekt nasze zespołowej pracy :D
Składniki:
- 2 jajka,
- 70 g masła lub mniej niż pół szklanki oleju,
- 25 g drożdży,
- 6 czubatych łyżek cukru,
- 3 i ciut ponad pół szklanki mąki,
- niecała szklanka ciepłego mleka,
- szczypta soli.
Glazura:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Wykonanie:
Masło roztopić i lekko ostudzić.
W misce zmieszać podgrzane mleko z cukrem i pokruszonymi drożdżami.
Mikserem o końcówce hakowej, wymieszać rozczyn i dodać do niego przesianą mąkę, i cały czas miksować.Dodać pozostałe składniki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, oraz odchodzić od miski ( czasem trzeba dosypać mąki).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, u mnie było wyrośnięte po 35 min.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Uzyskany placek posmarować nadzieniem,następnie zwinąć w roladę.
uzyskaną roladę pokroić na kawałki o szerokości 3- 4 cm.
Ułożyć na blasze do pieczenia, i posmarować glazurą ( jajo skłócić z mlekiem), pozostawić jeszcze na 15 min., po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia, czyli ok. 20- 30 min.
Składniki:
- 2 jajka,
- 70 g masła lub mniej niż pół szklanki oleju,
- 25 g drożdży,
- 6 czubatych łyżek cukru,
- 3 i ciut ponad pół szklanki mąki,
- niecała szklanka ciepłego mleka,
- szczypta soli.
Glazura:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Wykonanie:
Masło roztopić i lekko ostudzić.
W misce zmieszać podgrzane mleko z cukrem i pokruszonymi drożdżami.
Mikserem o końcówce hakowej, wymieszać rozczyn i dodać do niego przesianą mąkę, i cały czas miksować.Dodać pozostałe składniki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, oraz odchodzić od miski ( czasem trzeba dosypać mąki).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h, u mnie było wyrośnięte po 35 min.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na grubość ok 1 cm.
Uzyskany placek posmarować nadzieniem,następnie zwinąć w roladę.
uzyskaną roladę pokroić na kawałki o szerokości 3- 4 cm.
Ułożyć na blasze do pieczenia, i posmarować glazurą ( jajo skłócić z mlekiem), pozostawić jeszcze na 15 min., po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia, czyli ok. 20- 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)