25 paź 2011

Placuszki dyniowo- ziemniaczane

Proporcje z tego przepisu są na oko ;)



Składniki:
ok 1 kg ugotowanych ziemniaków,
1 jajko, jeśli są mniejsze to dwa,
ok 10 kopiastych dużych łyżek przesianej mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3-4 łyżki puree z dyni.
ok. 20 gr tłuszczu.

Wykonanie:
Tłuszcz ubić z żółtkami, a białka na sztywno.
Do masy jajeczno- tłuszczowej dodać, przepuszczone przez praskę ziemniaki, do tego dodać ubitą pianę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać puree z dyni.
Smażyć na oleju,na złoto z obu stron.

Zamiast dyni można dodać jabłka.

Propozycję podania:
najlepiej smakują placuszki z jakimś kontrastowym sosem: czosnkowy lub tzatziki, bądź keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...