13 paź 2011

Zupa krem z zielonego groszku

Nie wiedziałam co by tu ugotować dla swojej rodzinki. Córcia powiedziała, że coś zielonego by wszamała, a że ogórkowa była, a w zamrażalniku tylko zielony groszek, postanowiłam improwizować i zrobiłam, krem z zielonego groszku...




SKŁADNIKI:
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu,
- 3-4 większe ziemniaki,
- 45 dkg mrożonego zielonego groszku,
- odrobina soli i pieprzu,
- odrobina śmietany.

WYKONANIE:
Groszek wrzucam na ciepły wywar i gotuję, w między czasie obieram ziemniaki, i kroję je w drobną kostkę. Dokładam je do gotującej się zupki. Doprawiam. Gdy groszek i ziemniaki są już miękkie, wszystko razem miksuję blenderem. Gdy lekko przestygnie, dodaję śmietanę.

Propozycja podania:
z groszkiem ptysiowym, z grzankami.
Można posypać sezamem lub zieleniną (koperek lub natka pietruszki- zdecydowanie lepszy smak kremowi nadaje pietruszka).

Dla czego nie zagęszczam kremu żółtkiem? ponieważ krem może się zważyć, a ziemniaki są warzywem, które zawiera skrobię i idealnie nadaje się do zagęszczania zup- kremów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...