Nie wiedziałam co by tu ugotować dla swojej rodzinki. Córcia powiedziała, że coś zielonego by wszamała, a że ogórkowa była, a w zamrażalniku tylko zielony groszek, postanowiłam improwizować i zrobiłam, krem z zielonego groszku...
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu,
- 3-4 większe ziemniaki,
- 45 dkg mrożonego zielonego groszku,
- odrobina soli i pieprzu,
- odrobina śmietany.
WYKONANIE:
Groszek wrzucam na ciepły wywar i gotuję, w między czasie obieram ziemniaki, i kroję je w drobną kostkę. Dokładam je do gotującej się zupki. Doprawiam. Gdy groszek i ziemniaki są już miękkie, wszystko razem miksuję blenderem. Gdy lekko przestygnie, dodaję śmietanę.
Propozycja podania:
z groszkiem ptysiowym, z grzankami.
Można posypać sezamem lub zieleniną (koperek lub natka pietruszki- zdecydowanie lepszy smak kremowi nadaje pietruszka).
Dla czego nie zagęszczam kremu żółtkiem? ponieważ krem może się zważyć, a ziemniaki są warzywem, które zawiera skrobię i idealnie nadaje się do zagęszczania zup- kremów.
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu,
- 3-4 większe ziemniaki,
- 45 dkg mrożonego zielonego groszku,
- odrobina soli i pieprzu,
- odrobina śmietany.
WYKONANIE:
Groszek wrzucam na ciepły wywar i gotuję, w między czasie obieram ziemniaki, i kroję je w drobną kostkę. Dokładam je do gotującej się zupki. Doprawiam. Gdy groszek i ziemniaki są już miękkie, wszystko razem miksuję blenderem. Gdy lekko przestygnie, dodaję śmietanę.
Propozycja podania:
z groszkiem ptysiowym, z grzankami.
Można posypać sezamem lub zieleniną (koperek lub natka pietruszki- zdecydowanie lepszy smak kremowi nadaje pietruszka).
Dla czego nie zagęszczam kremu żółtkiem? ponieważ krem może się zważyć, a ziemniaki są warzywem, które zawiera skrobię i idealnie nadaje się do zagęszczania zup- kremów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)