26 sty 2012

Mini ptysie wg Kuanan

Ostatnio moje dzieci pomogły mi przygotować ciasteczka dla ukochanych Babć i Dziadka z okazji ich święta, zabawy mieliśmy przy tym sporo, a uśmiech na twarzach dziadków wynagrodził dzieciom trud włożony w pracę :)

Składniki:

- 3 duże jaja,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 g masła,
- 250 ml zimnej wody,
- 1 szklanka kremówki,
- 250 g serka mascarpone
- 1 kopiasta szklanka mąki (przesianej).


Wykonanie ciasta ptysiowego:
Masło i wodę dajemy do garnka, i gotujemy tak długo, aż masło się rozpuści. Gorący płyn przelewam do maki i dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Tak uzyskaną masę chłodzę chwilę, po czym dodaje do niej skłócone jajka i miksuje całość.

Mini ptysie wyciskam szprycą na blaszkę, któa jest wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto jest wielkości ok 3 cm średnicy. Piekę w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 stopni, przez ok 15 minut, czyli do zrumienienia ptysi.

Wykonanie kremu do ptysi:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, a następnie łączę z serkiem. Tak uzyskaną masę chłodzę w lodówce.


Gdy ptysie są już przestudzone, przecinam w połowie, ale nie do końca. Małą łyżeczką nakładam porcję kremu.

Tak przygotowane ciasteczka powędrowały do Dziadków jako słodki dodatek do kwiatka i laurki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...