Chciałabym zaproponować przepis na szybką i prostą babkę, która za każdym razem mi wychodzi.
Przepis do zapamiętania jest łatwy ponieważ wszystkiego dajemy po jednej szklance -z jednym wyjątkiem, czyli:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jajek (wychodzi 5-6 jaj),
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka maku suchego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- to ten wyjątek.
WYKONANIE:
jajka ubijam, a następnie dodaję do nich cukier, miksuję to razem na puszystą masę. Po troszeczku dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na samym końcu dodaję olej. Krótko mieszam i ciasto przekładam do prostokątnej formy.
Wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę, aż do suchego patyczka ok. 45-55 min.
Przepis do zapamiętania jest łatwy ponieważ wszystkiego dajemy po jednej szklance -z jednym wyjątkiem, czyli:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jajek (wychodzi 5-6 jaj),
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka maku suchego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- to ten wyjątek.
WYKONANIE:
jajka ubijam, a następnie dodaję do nich cukier, miksuję to razem na puszystą masę. Po troszeczku dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na samym końcu dodaję olej. Krótko mieszam i ciasto przekładam do prostokątnej formy.
Wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę, aż do suchego patyczka ok. 45-55 min.
Po upieczeniu ciasto podzieliłam na dwie części, co widać na zdjęciu. Następnie ciasto jest przełożone masą. Robiłam tak pierwszy raz i powiem, że pasuje mi owe połączenie. Mianowicie, masę tą zrobiłam z kwaśnej śmietany, którą wymieszałam ze zmielonymi orzechami włoskimi, a na koniec ciasto zostało polane gotową polewą z czekolady deserowej Dr. Oetker
Mam nadzieje, że i Wam przypadnie takie połączenie do gustu...
dziwny ten przepis, czemu nie ma podane ile tej śmietany, orzechów czy do tego cukier, masło
OdpowiedzUsuńmoże i dziwny, mało precyzyjnie napisałam,jak robi się ową masę- zmielone orzechy wymieszałam z kwaśną śmietaną, tu nie było proporcji, wszystko wg mojego smaku i zwartej konsystencji. Ot, tak powstała masa której użyłam do przełożenia.
UsuńJeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, masy oczywiście możesz dodać cukier. Wszystko wedle upodobań. Pozdrawiam