9 maj 2012

Babka makowa z masą z kwaśnej śmietany i orzechów

Chciałabym zaproponować przepis na szybką i prostą babkę, która za każdym razem mi wychodzi.
Przepis do zapamiętania jest łatwy ponieważ wszystkiego dajemy po jednej szklance -z jednym wyjątkiem, czyli:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka jajek (wychodzi 5-6 jaj),
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka maku  suchego,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- to ten wyjątek.

WYKONANIE:
jajka ubijam, a następnie dodaję do nich cukier, miksuję to razem na puszystą masę. Po troszeczku dodaje mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na samym końcu dodaję olej. Krótko mieszam i ciasto przekładam do prostokątnej formy.
Wstawiam je do nagrzanego piekarnika i piekę, aż do suchego patyczka ok. 45-55 min.


Po upieczeniu ciasto podzieliłam na dwie części, co widać na zdjęciu. Następnie ciasto jest przełożone masą. Robiłam tak pierwszy raz i powiem, że pasuje mi owe połączenie. Mianowicie, masę tą zrobiłam z kwaśnej śmietany, którą wymieszałam ze zmielonymi orzechami włoskimi, a na koniec ciasto zostało polane  gotową polewą z czekolady deserowej Dr. Oetker

Mam nadzieje, że i Wam przypadnie takie połączenie do gustu...

2 komentarze:

  1. dziwny ten przepis, czemu nie ma podane ile tej śmietany, orzechów czy do tego cukier, masło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może i dziwny, mało precyzyjnie napisałam,jak robi się ową masę- zmielone orzechy wymieszałam z kwaśną śmietaną, tu nie było proporcji, wszystko wg mojego smaku i zwartej konsystencji. Ot, tak powstała masa której użyłam do przełożenia.
      Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, masy oczywiście możesz dodać cukier. Wszystko wedle upodobań. Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...